Laaggeletterdheid in elfwoordengedichten aangepakt

Eerste Ellufjesscheurkalender verschenen

Op 24 november reikte Govert de eerste 'Elfjesscheurkalender' uit aan Jet van Aalst van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (Vlam) Annie Scheffers.

Uit het voorafgaande persbericht:

Ja, een elfje is een bovennatuurlijk verschijnsel dat vooral de kinderzielen beroert. Maar een elfje is ook een elfwoordengedicht dat vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven aanzet een eerste creatief taalproduct te maken.

De Coalitie Maastricht-Heuvelland tegen Laaggeletterdheid, Govert Derix, Boekhandel Dominicanen en Uitgeverij TIC namen het initiatief om met deze elfjes iets te gaan doen. De keuze viel op een scheurkalender waaraan honderden bekende en onbekende mensen uit Zuid-Limburg, en soms van ver daarbuiten, hun medewerking hebben verleend.

Onder de bekenden zijn Theo Bovens, gouverneur van Limburg, en Léon Frissen, een oud-gouverneur. Maar ook burgemeesters, wethouders, welzijnswerkers en bestuurders van bedrijven en instellingen hebben een elfje gemaakt die tot lezen en schrijven aanzetten. Ook auteurs als Frans Budé en Govert Derix en cartoonist Paul Kusters werkten mee.

De meeste onbekenden zijn cursisten van onderwijsinstellingen als ROC Leeuwenborgh en welzijnsorganisatie Trajekt. En de docenten hebben natuurlijk ook vaak elfjes geschreven.

Het resultaat is een bonte mengelmoes van plaatsbeschrijvingen, emoties en ervaringen in elf woorden gegoten dat heel erg de moeite van het lezen waard is.

De Ellufjesscheurkalender wordt gepresenteerd op een bonte elfjesavond op vrijdag 24 november a.s. om 20.00 uur bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht, waarbij elfjes, muziek en de scheurkalender centraal staan. Het eerste exemplaar gaat naar een bijzondere persoonlijkheid.

De Coalitie Maastricht-Heuvelland tegen Laaggeletterdheid is een samenwerkingsverband van Trajekt, ROC Leeuwenborgh, Bibliotheek Centre Céramique Maastricht, Heuvellandbibliotheken, Cubiss Limburg en Stichting Lezen & Schrijven.