De wereld is nog te redden
Het verhaal achter Het onmogelijke manuscript, de zevende roman van schrijver en filosoof Govert Derix, is bijna even opmerkelijk als het boek zelf. Tijdens een verblijf in Lissabon zag de Maastrichtenaar een witte poedel een drol draaien op een immens plein. Onmiddellijk sloeg z'n fantasie op hol. In gedachten zag Derix een rode roos groeien uit de stinkende hoop. Een bloem, die uiteindelijk zal leiden tot de redding van de mensheid.
De nieuwe roman van Derix vertelt het verhaal van een schrijver die in een crisis is beland. Z'n uitgever heeft het script voor een nieuw boek afgewezen en hij heeft voor het eerst in z'n leven ruzie met zijn vrouw. De auteur voelt zich onbegrepen en besluit naar zijn schoonfamilie in Brazilië te gaan om daar in alle rust verder te schrijven. In Zuid-Amerika ontstaat een levendige conversatie met zijn zwager; over het manuscript dat hij maar niet kan loslaten; over de wereld die op hol is geslagen; over de mensheid die in gevecht is met zichzelf.
Beide mannen zijn tegenpolen. Zwager José is een natuurmens en de rust zelve, terwijl de schrijver voortdurend worstelt met de chaos in zijn hoofd. Meer en meer wordt duidelijk wat hem bezighoudt. Hoe hij – soms wanhopig – zoekt naar lichtpuntjes in een sombere wereld en die uiteindelijk ook vindt. Het onmogelijke manuscript is geen roman die je even op een namiddag tot je neemt. De vele filosofische beschouwingen en historische verwijzingen moet je soms even laten bezinken. Maar Derix' fraaie schrijfstijl en gevoel voor humor zorgen ervoor dat je toch al snel verder wilt lezen.
Door Rob Cobben, De Limburger, 18 september 2023