'Een meesterlijke spanning zit in het geheel'
“Zoals een plant tegelijkertijd op veel / locaties toeven kan – zo is ook Baer / op vele plekken tegelijk present / en staat met dichterlijk vermogen schrap.”
Dit las ik tegen het eind in het zevende boek van De boom. Over ‘dichterlijk vermogen’ gesproken: wat een indrukwekkend boek is De boom geworden. Het zal me nooit meer loslaten, de boom heeft zich inmiddels ruim vier weken na het lezen diep in mij geworteld. Onvoorstelbaar goed, zó indrukwekkend, meesterlijk en oorspronkelijk – dag na dag blijven de fascineren beelden bij me terugkomen. Fantastisch vloeiende stijl, muzikaal en origineel, crême de la crême.
Het volgen van de boom en de wereldreis die ik als lezer mocht meemaken zijn adembenemend beschreven. Een meesterlijke spanning zit in het geheel.
Zo bijzonder zijn Maastricht en Palermo (Ma en Pa!) – en Horst natuurlijk, en zoveel andere plaatsen – nog nooit op de kaart gezet; reken maar dat zeer binnenkort de WOZ-waarde van de woningen aan Het Bassin de pan zullen uitrijzen. En Annemarie Penn (voor mij duidelijk herkenbaar) straks de hoogste koninklijke onderscheiding zal ontvangen.
Het boek is al met al een grootse, indrukwekkende hommage aan de boom en de natuur geworden, het laat tevens zien hoe wij als consument de wereld aan het vernietigen zijn. Het verdient het ook daarom in meerdere talen vertaald worden. In ieder geval: bij mij heeft heeft het een warme plaats in mijn hart gekregen.
Dichter Frans Budé onder een van zijn lievelingsbomen, een treurwilg, in het Maastrichtse Waldeckpark.