De boom

Wat is dat toch met bomen? Zonder woorden spreken ze rechtstreeks tot ons hart.

In De boom heeft de natuur haar eigen taal en zet ze alles in om de wereld te behoeden voor de desastreuze gevolgen van de menselijke activiteit.

Naast de dichter Baer en Moravia (kunstenares zonder ambitie) zijn natuurkrachten de echte hoofdpersonen in deze ‘onromanse’ roman, die bestaat uit zeven ‘boeken’, geschreven in verschillende stijlen.

Om hun moverende redenen besluit een steeds groter aantal bomen het heft in eigen hand te nemen. Wonderbaarlijke verdwijningen en verschijningen gaan hand in hand en de wereldorde wordt bedreigd. Dat vinden althans de presidenten van Amerika, Rusland en China. Er breekt een ‘war on trees’ uit die niet alleen bomen treft, maar de hele maatschappij. Zelfs de taal krijgt klappen.

Een uitzonderlijke en profetische tekst, die nog lang zal nazinderen.

‘Het Huis van de Literatuur kent vele kamers. De roman De boom laat u alle hoeken van al die kamers zien.’ – A.F.Th. van der Heijden

‘Een even adembenemende als zuurstofverschaffende roman die als een schitterende oerdreun in het hoofd van de lezer blijft nagalmen. Het is lang geleden dat ik een boek las waarin vertelvermogen zo naadloos samengaat met de wil tot taalexperiment.’ – René ten Bos, Denker des Vaderlands (2017-2019)

‘Er is bijna geen beschrijving voor dit geweldige boek met een eigenzinnige kijk op hoe we met de natuur omgaan van filosoof en Limburger Govert Derix. Het zijn eigenlijk zeven verschillende boeken in één omslag met de natuur als hoofdpersoon. Soms poëtisch dan weer detective-achtig. Een aanrader voor iedereen. Vuistdik, dus perfect om in de wintermaanden te lezen.’ – Boekenraad De Volkskrant (Nr. 1 lezerstip)

‘Zeker zo origineel als Saramago’s Stad der blinden. – Joos Philippens in De Limburger

De boom neemt je onvermijdelijk mee.’ – Maarten van Laarhoven in Chapeau Magazine

‘Een uniek, noodzakelijk en prachtig boek!’ – Arthur Japin

'Lees het boek en je wordt aangeraakt door het hogere, wat dat ook mag zijn.' – Bazarow

De boom is een geweldige roman over leven, liefde en strijd. Ik heb genoten van de linguïstische structuren, de paradigmaveranderingen, de verbindingen met onze tijd en de vele verhaallijnen die een intrigerende lus vormen.’ – Rob Meesen in WijLimburg/DeLimburger

‘Veelomvattend, rijk en spannend. Met veel vaart en ontzettend knap geschreven.’ – Jolien Linssen, L1 Cultuurcafé

‘On-Nederlands goed!’  – Roeland Dobbelaer, De leesclub van alles

‘De schrijver pakt je als lezer beet bij de lurven, smijt je rauw door het hooi, laat je lachen van verdriet en tovert met taal alsof hij niet anders kan. De boom plant niet slechts een zaadje, maar een complete flora in het hoofd van de lezer.’ – Brian de Mello, The Optimist (voorheen Ode)

‘Een indrukwekkende prestatie die respect verdient.’ – Pieter Windhorst op Leeskost.nl

‘De boom zal me nooit meer loslaten en heeft zich diep in mij geworteld. Onvoorstelbaar goed, zó indrukwekkend, meesterlijk en oorspronkelijk – dag na dag blijven de fascinerende beelden bij me terugkomen. Fantastisch vloeiende stijl, muzikaal en origineel, crême de la crême. Het volgen van de boom en de wereldreis die ik als lezer mocht meemaken zijn adembenemend beschreven. Een meesterlijke spanning zit in het geheel. Het boek is al met al een grootse, indrukwekkende hommage aan de boom en de natuur.’  – Frans Budé

‘Hier buitelt de taal over zichzelf heen. Een caleidoscopisch werk. Een orgie van taal, wemelend van nieuwe woorden. Speels en humorvol. Het boek kort kenschetsen valt niet mee. Het is een grote greep om de noodzaak van een andere omgang met de aarde te vervlechten met een andere omgang van de taal.’ – Atze van Wieren