Hélène Nijssen en Govert Derix in gesprek

 Filosofie en spiritualiteit staan dikwijls op gespannen voet met elkaar. Vakfilosofen hebben zo hun reserves over spiritualiteit; daarnaast is het niet ongewoon dat spirituele denkers onderbouwing zoeken binnen een filosofische stroming. Beide zienswijzen beschrijven het leven vaak als een reis, of als een achtbaan zoals bezongen door Danny Vera: 'This roller coaster life we know'.

In het kader van de Maand van de Filosofie gaan Hélène Nijssen en Govert Derix in gesprek over de spiritualiteit van filosofie en over filosofische kanten van spiritualiteit. Hoe zijn beide te definiëren? Wat zijn verschillen en overeenkomsten? Vanwaar de spanning tussen beide vakgebieden?

Door met elkaar te spreken over hun boeken en hun werk proberen ze antwoorden op het spoor te komen. Een open dialoog, waarbij het publiek nadrukkelijk wordt betrokken.

Hélène Nijssen studeerde Engels, Spaans en Nederlands, werkte als vertaler en docent, en heeft in 2006 samen met haar gezin hun comfortabele leventje in het zuiden van Nederland ingeruild voor een nieuw bestaan in het zuiden van Frankrijk. Op Domaine de Montsalvy runnen ze sindsdien een vakantie- en retraitedomein. In haar boek Dankzij Dorien, over de grens, met als hoofdthema’s: Het leven vroeger en nu, spiritualiteit en emigratie, heeft ze het over grenzen die je kunt overgaan en over het je niet laten begrenzen. Het wordt ‘een verrassende en boeiende biografie’ genoemd.  

Govert Derix is schrijver, filosoof en adviseur voor maatschappelijke ontwikkelingen. Eén van de thema's van zijn grote ideeënroman De boom (2021) is het natuurverdrag tussen mensen, planten, dieren. Zijn roman Het onmogelijke manuscript (2023) omvat 'een vertelling over de onmogelijke redding van de wereld'. Dit voorjaar verschijnt van zijn hand Hyperfilosofie; op zoek naar wijsheid in onwijze tijden.

'Een hemelbestormend verhaal waar Dan Brown pips van om de neus zou zijn geworden' – Ger Groot over Het onmogelijke manuscriptvan Govert Derix

Donderdag 11 april 2024, 19.00 uur in boekhandel Dominicanen Heerlen

Woensdag 17 april 2024, 19.30 in Bibliotheek De Domijnen, i.s.m. Boekhandel Krings

Donderdag 25 april 2024, 19.00 uur in boekhandel Dominicanen Maastricht